Wykorzystanie zrębków podczas wędzenia

Wykorzystanie zrębków podczas wędzenia

 

Każda osoba, która przynajmniej raz w życiu zajmowała się wędzeniem jakiegokolwiek produktu żywnościowego, spotkała się z pojęciem zrębków drewnianych. Jest to nic innego, jak rodzaj wiórek, które palimy podczas osmalania, grillowania, czy też konserwowania dań dymem. Wydawać by się mogło, że tego typu towar jest szeroko dostępny, a jego wybór nie spędza nikomu snu z powiek. Niestety nie zawsze tak jest. Dobrze wiedzieć, jakie zrębki warto kupić i zapoznać się z ich specyfikacją.

Które zrębki wędzarnicze najlepiej wybrać?

niedrogie zrębki wędzarniczeWybór zrębek wędzarniczych jest bardzo szeroki. Nie chodzi tylko o to, z jakiego drzewa pochodzą, ale także o ich masę, a zatem stopień granulacji, której zostały poddane. Pamiętać należy, że wióry dębowe oraz olchowe mają bardzo długi czas spalania, a produkty olchowe i bukowe dużo krótszy. Jakie w zasadzie ma to znaczenie? Pomyślicie pewnie, że chodzi o cenę oraz ilość zakupionego towaru. Nic bardziej mylnego. Czas spalania wpływa w przypadku wędzenia na jakość osmolonych produktów. Zawsze zastosowanie ma ta sama zasada — czym krócej, tym lepiej! Dlaczego? Powód jest prosty — skrócenie czasu wędzenia znacząco wpływa na masę konserwowanych za pomocą dymu produktów. Nie tracimy zatem nie tylko cennego wyrobu, ale także wartości, jaką jest jego soczystość. Gdzie możemy zakupić niedrogie zrębki wędzarnicze wykonane z dobrego jakościowo drewna? Nade wszystko w dużych sklepach spożywczych na działach związanych z grillowaniem. Warto przy tym zwrócić uwagę na sposób pakowania tego produktu. Najlepiej, aby znajdował się on w papierowych torebkach o niezbyt dużej objętości. Nie zapominajmy ponadto o spojrzeniu na to, z jak dużymi zrębkami mamy do czynienia. Z mojego ośmioletniego doświadczenia w przygotowywaniu wędzonych dań wynika, że najlepiej sprawdzają się preparaty o średniej wielkości granulacji, a zatem nieprzekraczające 6 mm szerokości i długości. Jeśli z kolei chodzi o rodzaj drewna, to najpopularniejsze rozwiązanie wydaje się w tej sprawie najsensowniejsze. Radzę zatem sięgnąć po produkty olchowo-bukowe, które gwarantują nam nie tylko poprawę smaku wędzonych dań, ale także ich piękny, charakterystyczny wygląd.

Na rynku znajdziemy bardzo wiele różnego rodzaju strużyn drzew liściastych wykorzystywanych podczas procesu wędzenia ryb i mięsa. Z całą pewnością najpopularniejsze są zrębki olchowo-bukowe, które doskonale sprawdzają się do tego typu działań z powodu krótkiego czasu ich spalania oraz ich niezwykłych walorów zapachowych. Wybierając produkty wykorzystywane podczas procesu wędzenia potraw, pamiętajmy jednak, aby zwrócić także uwagę na ich wielkość oraz sposób pakowania.