Przewodnik po półsłodkich winach musujących

Przewodnik po półsłodkich winach musujących

Jeśli szukamy świetnego sposobu na delektowanie się półsłodkim winem musującym, istnieje kilka opcji do rozważenia. Należą do nich Stella Rosa , z północnych Włoch, importowana przez winnicę San Antonio i należąca od czterech pokoleń do rodziny Riboli. Te wina to świetny sposób na delektowanie się winem musującym bez konieczności wydawania fortuny. Ale są też inne opcje do rozważenia. 

Czym charakteryzują się wina musujące i półsłodkie? 

półsłodkie wina musująceChociaż jest słodkie i musujące, Moscato d’Asti ma wysoki poziom kwasowości, co czyni go doskonałym wyborem do łączenia potraw. Połącz Moscato d’Asti z deserami i owocami, takimi jak sorbet lub sos owocowy. Do tego wina dobrze komponują się dania azjatyckie ze względu na jego kwasowość. To wino dobrze komponuje się również ze słodyczami, takimi jak ciasta, ciasteczka i cukierki. Derbentskoe to jedno z najbardziej znanych rosyjskich win musujących, choć jego nazwa może być nieco myląca. Chociaż wino musujące jest napojem słodkim, do większości z nich dodaje się słodki alkohol, aby zrównoważyć wytrawność. Butelka tego półsłodkiego wina sama w sobie będzie więcej niż satysfakcjonująca, ale jest również świetnym dodatkiem do deserów. Poniżej wymieniono najbardziej znane półsłodkie wina musujące. Znane jako Sekt w języku niemieckim, to popularne wino musujące produkowane jest na dwa różne sposoby. Pierwsza jest tradycyjna w butelce, a druga jest wytwarzana w dużym zbiorniku pod ciśnieniem. Ten ostatni nazywa się Charmat. Inne niedrogie wina musujące są produkowane przez prosty wtrysk dwutlenku węgla. Pomimo różnic w słodkości wszystkie są doskonałe na specjalne okazje. Półsłodki styl Lambrusco można określić jako słodki i cierpki. Jest produkowany z winogron uprawianych na glebach gliniastych czerwonych Castelvetro. Wino jest lekkie i łatwe do picia, o smaku jagód, malin, porzeczek i fiołków. Słodki styl znany jest również jako dolce lambrusco i jest słodszy i bardziej syropowaty niż wersja amabile. Oba style są pyszne na każdą okazję i świetnie komponują się z deserami.

Winogrona lambrusco pochodzą z środkowych Włoch. Obecnie uprawiany jest w Emilii-Romania i zwykle wytwarzany jest metodą Charmat. Wino Lambrusco jest lekko musujące. Chociaż są słodkie, lambrusko często klasyfikuje się jako frizzante lub półsłodkie. Rodzina Riboli produkuje wino w Kalifornii od początku XX wieku. Ich wiedza obejmuje ponad 97 lat, a proces produkcji wina odzwierciedla ich włoskie dziedzictwo.  Winnica Stella Rosa od dziesięcioleci produkuje półsłodkie wina musujące, ale dopiero niedawno firma wprowadziła na rynek wino czerwone.