Profesjonalna linia do gotowania

Profesjonalna linia do gotowania

Chyba każda gospodyni domowa w Polsce, wie czym są pierogi i jak się je przygotowuje. Jest to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, które smakuje większości ludzi. Jednak nie każdy potrafi lub chce je samodzielnie przygotowywać, bo jest to proces czasochłonny, który wymaga nieco wprawy i wyczucia smaku. W tej sytuacji idą nam z pomocą wszelkie firmy produkujące wyroby garmażeryjne.

Jak działają linie do przygotowywania pierogów?

linia do gotowania pierogówSamodzielne przygotowywanie pierogów może zająć nawet pół dnia, w zależności dla jak dużej liczby osób je przygotowujemy. Jest to zadanie, które składa się z dwóch etapów, a mianowicie z przygotowywania farszu i samego ciasta. Na końcu obie części się łączy i gotuje we wrzącej wodzie. Z pozoru, może się to wydawać proste zadanie, ale wystarczy zbyt długo lub zbyt krótko gotować pierogi, aby okazały się klapą. Firmy produkcyjne znalazły na to sposób i zamiast wykorzystywać drogą siłę roboczą ludzkich rąk, postawiły na automatyzm. Linia do gotowania pierogów jest nowoczesnym urządzeniem, które niemalże do minimum ogranicza wykorzystanie pracy ludzkiej. Pracownice muszą jedynie nałożyć na kawałek ciasta i go skleić, a cała reszta należy do maszyny. Cały proces przebiega w pełni automatycznie i może być sterowany z pozycji komputera, co dodatkowo zwiększa wygodę korzystania. Linia do pierogów składa się z formierki pierogów, która może nadać dowolnie wybrany kształt pierożkom z wydajnością nawet stu pięćdziesięciu kilogramów na godzinę. Kolejnym elementem jest stół z taśmą transportową pośrodku i blatami ze stali nierdzewnej, przy którym jednocześnie może stać sześć, osiem, a nawet więcej osób. Transport wrzutowy umożliwia płynne umieszczanie gotowych pierogów w gotującej się wodzie bez udziału czynnika ludzkiego. Dodatkowa, każda sztuka jest pozbywana nadmiaru mąki przed kontaktem z wodą. Kocioł do gotowania posiada specjalne łopatki, które przez cały czas gotowania, miesza pierogi, aby się nie skleiły ani nie przywarły do ścianek naczynia.

Urządzenie do gotowania pierogów posiada także specjalną chłodziarkę i wannę hartującą, dzięki czemu pierogi są gotowe do pakowania. Zgodnie z informacjami producenta, linia do pierogów jest w stanie wykonać tą samą pracę w ciągu trzech godzin, co ręce ludzkie w ciągu ośmiu godzin. Jest to duża oszczędność czasu, pracy i energii. Choć cena tego urządzenia nie jest niska, to przy pełnym wykorzystaniu jej możliwości, jej koszty szybko się zwrócą. Z pewnością taka linia jest niezastąpiona w wielu zakładach produkcyjnych.