Pożywna mąka bezglutenowa

Pożywna mąka bezglutenowa

W ostatnim czasie jest coraz głośniej o szkodliwym działaniu na nasz organizm glutenu, który znajduje się przede wszystkim w pszenicy. Jest to mieszanka białek roślinnych, które znajdują się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Osoby chore na celiakię, lub mające uczulenie na gluten, nie przyswajają tego składnika, a dodatkowo po jego spożyciu występują u nich różne skutki uboczne. Z tego względu muszą one unikać wszelkich produktów zawierających choć śladowe ilości glutenu. 

Jakie są rodzaje mąk bezglutenowych? 

mąka bezglutenowaPrzemysł spożywczy jest nastawiony przede wszystkim na zysk, czyli na ilość, a nie na jakość. Tanie zamienniki i składniki, które zwiększają wartości smakowe, lub polepszają konsystencje, są powszechnie stosowane w wielu produktach. Takim składnikiem jest gluten, który znajdziemy przede wszystkim w pieczywie, kaszach, wędlinach, a nawet słodyczach. Od niedawna w sprzedaży zaczęły się pojawiać produkty bez zawartości glutenu, ponieważ zainteresowanie nimi stało się bardzo duże. Przede wszystkim klienci poszukują pieczywa bez zawartości glutenu, gdyż wielu z nas spożywa go duże ilości. Do jego wypieku służy mąka bezglutenowa, która z racji braku glutenu, czasem musi być mieszana z innymi rodzajami mąk, ponieważ wykazuje słabe właściwości klejące. W mące pszennej, to właśnie gluten powoduje, że ciasto się klei i jest elastyczne. Na szczęście na rynku znajdziemy kilka rodzajów mąk bezglutenowych, które wykazują różne właściwości. Do najważniejszych należy zaliczyć mąkę kukurydzianą, która świetnie się nadaje do wypieku ciasteczek, czy do naleśników. Nadaje wypiekom piękny żółty kolor i smak kukurydzy. Kolejną mąką jest ryżowa, która powinna być mieszana z innymi rodzajami mąk, gdyż słabo się klei. Doskonałą mąką bezglutenową o wielu cennych wartościach odżywczych jest mąka gryczana otrzymywana z ziaren gryki. Ma lekko orzechowy posmak i nadaje wyrobom lekko brązowy odcień. Popularną mąką stosowaną przez wiele gospodyń domowych jest mąka owsiana powstająca przez zmielenie płatków owsianych. 

Poza wymienionymi mąkami, do bezglutenowych należy także zaliczyć mąkę kokosową powstałą ze zmielenia miąższu kokosa oraz mąka migdałowa. Te dwa rodzaje świetnie się sprawdzają przy wyrobach cukierniczych, gdyż mają intensywny smak i aromat. Jak widać na rynku znajdziemy sporo rodzajów mąk bez zawartości glutenu i często są one zdecydowanie bardziej wartościowe niż klasyczna mąką pszenna, którą znajdziemy w większości produktów sprzedawanych przez piekarnie. Jedynym ich minusem jest cena, która jest znacznie wyższa od mąki pszennej.