Gotowanie z ziołami aromatycznymi

Gotowanie z ziołami aromatycznymi

Gotowanie bywa różnie postrzegane. Dla niektórych to przykry obowiązek, dla innych – przyjemna odskocznia od codziennych problemów. To dziedzina, w której nie wykształcenie jest najważniejsze. Dobre wyczucie smaku to podstawa. Liczy się też umiejętność łączenia smaków i aromatów – nie tylko tych tradycyjnych. Gotowanie dla naszych najbliższych to też forma wyrażania naszej troski o nich. Chcemy, aby jedli zdrowo i smacznie. Dlatego próbujemy nowych przepisów, ulepszamy i podkręcamy tradycyjne dania. Jest jednak najważniejsza grupa składników, dzięki którym w kuchni można wyczarować cuda.

Nieziemskie gotowanie, czyli kuchnia z aromatycznymi ziołami

zioła aromatyczne do gotowaniaZnane od tysięcy lat służyły leczniczo i kulinarnie – zioła. Mamy ich wiele gatunków. Są te ogólnie znane, choć pochodzące z innych krajów, ale też typowo lokalne, które kupimy tylko u miejscowych w różnych zakątkach świata. Do najzwyklejszych potraw można dodać zioła aromatyczne do gotowania można używać zarówno suszonych, jak i świeżych. Choć wielu profesjonalnych kucharzy preferuje to drugie rozwiązanie, to jednak dobrze ususzone i przechowywane zioła także mogą zdziałać cuda w kuchni. Aromat ziół suszonych jest jednak nieco inny od świeżych. Wszyscy wiemy, że żurek pachnie majerankiem, ziemniaki koperkiem, spaghetti bazylią, a żeberka tymiankiem. Są zioła, które naturalnie pasują do konkretnych produktów spożywczych. Dziś jednak mocno eksperymentuje się w kuchni. Miksowanie smaków, jeśli jest umiejętne, może przynieść wyjątkowe doznania kulinarne. Zioła zmieszane w innych konfiguracjach zyskują nowe nuty smakowe. Można nimi swobodnie zastąpić sól! Dobrze doprawione ziołami danie nie będzie mdłe. Ulubione zioła w polskich domach to majeranek, bazylia, tymianek i kolendra. Warto pamiętać, że aby wydobyć smak ze świeżych ziół warto dodawać je na końcu gotowania – na przykład posypać danie listkami bazylii. Suszone zioła natomiast możemy dusić w gulaszach czy wywarach. Ziołami suszonymi warto przyprawić jakiś czas przed rozpoczęciem obróbki termicznej. Produkty nasiąkną wówczas aromatami i smakiem.

Zioła w kuchni to olbrzymi potencjał kulinarny. Nadają charakteru każdej potrawie. Można dzięki nim całkowicie zmienić smaki produktów. Sprawne posługiwanie się nimi daje gwarancję pysznego dania. DO dyspozycji są te typowo polskie, ale i różnego rodzaju zapachy innych kontynentów. Znamy tradycyjne połączenie, ale najbardziej pożądane w profesjonalnej gastronomii są te odkrywcze. Każdy z nas może spróbować nowych smaków. Pamiętajmy jednak, że czasem mniej ziół, oznacza bardziej wyszukany smak.