Czy pszczelarze często są kąszeni?

Czy pszczelarze często są kąszeni?

Pszczelarze używają dymu  aby uspokoić pszczoły miodne i zamaskować ich feromony czyli substancje których używają do komunikacji. Pszczelarze wleją trochę dymu do ula przed jego otwarciem aby powiadomić pszczoły że wchodzą i utrzymać je w posłuszeństwie. Kiedy pszczoła użądli uruchamia feromon alarmowy aby poinformować inne pszczoły że ma kłopoty. Więc kiedy pszczelarz jest użądlony często zaciąga się dymem w miejscu użądlenia aby ukryć zapach feromonów. Dla zatarcia niewygodnej sytuacji w komunikacji.

Apiwarolu jako ochrona przed roztoczmi

odymiacze do apiwaroluPszczelarz używa metalowego urządzenia do wydmuchiwania dymu przed otwarciem ula. To urządzenie nazywa się palaczem i jest podstawowym narzędziem zapewniającym bezpieczeństwo pszczołom i pszczelarzom. Pszczelarze używają dymu aby zachować spokój pszczół podczas inspekcji uli. Kiedy pszczoły wyczują niebezpieczeństwo uwalniają feromon alarmowy zwany octanem izopentylu z gruczołu w pobliżu ich żądeł. Ta substancja chemiczna unosi się w powietrzu i ostrzega inne pszczoły aby były gotowe do ataku. Palenie ula maskuje ten feromon umożliwiając pszczelarzowi bezpieczne przeprowadzenie inspekcji ula. Typowe odymiacze do apiwarolu są używane przez pszczelarzy do wdmuchiwania dymu  do wnętrza uli. Dym ten nie szkodzi pszczołom tylko zakłóca ich węch aby nie reagowały na alarmujące feromony. Odymiane pszczóły są zwykle określani w skrócie jako palacze. Wędzarnia składa się z trzech głównych części miecha, dyszy i komory ogniowej. Miech przymocowany do komory ogniowej pozwala na ograniczenie przepływu tlenu. Oznacza to, że można trzymać wędzarnię zapaloną przez długi czas i kontrolować dym. Wystarczy ścisnąć mieszek aby z dyszy wydostał się dym. Kiedyś pszczelarze pracowali bez palaczy. Większość ludzi uważa że ​​dym usypia pszczoły. Jest to nie precyzyjne określenie gdyz dym działa podobnie jak na człowieka usypia czujność Dym faktycznie maskuje feromony alarmowe pszczół. Dym powoduje, że pszczoły przygotowują się do opuszczenia ula ponieważ uważają, że płonie. Zaczynają jeść dużo miodu, myśląc, że potrzebują energii, aby znaleźć nowy dom. Nasycone miodem brzuchy są tak pełne, że trudno je użądlić. Podobnie jak człowiek podczas gdy próbuje schylić się aby zawiązać but po dużym obiedzie.

Stosowane przez pszczelarzy dym może pochodzić z różnych paliw, takich jak juta, igły sosnowe, pelety drzewne, gałązki lub tektura. Rolą dymu jest uspokojenie pszczół, dlatego nigdy nie należy używać materiałów syntetycznych lub papieru wybielonego, ponieważ może to podrażnić pszczoły. Dobre paliwo do palaczy pali się powoli, zapala się szybko, a co najważniejsze, wytwarza dym. Silne zapachy chemiczne mogą być szkodliwe dla pszczół. Wiele sklepów sprzedaje paliwo do palaczy, ale łatwo je znaleźć za darmo w domu. Dobry pszczelarz zawsze ma pod ręką zapas paliwa do palaczy. Niewiele jest rzeczy mniej frustrujących niż konieczność grzebania w ogrodzie w poszukiwaniu paliwa przed otwarciem ula.